Σύμφωνα με την Εθνική Νομοθεσία για να αναλάβει κάποιος καθήκοντα ως υπεύθυνος ή αναπληρωτής υπεύθυνος ασφαλείας λιμενικών εγκαταστάσεων πρέπει να διαθέτει τις απαιτούμενες γνώσεις του Κώδικα ISPS (Κεφ. 18.1 του Β΄ Μέρους), πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τριετή εμπειρία στον τομέα ασφάλειας εμπορικών λιμενικών εγκαταστάσεων ή εμπορικών πλοίων.
Το εν λόγω επιμορφωτικό πρόγραμμα είναι βασισμένο στις σχετικές κατευθύνσεις του International Maritime Organization (ΙΜΟ) και τις προβλέψεις της εθνικής μας νομοθεσίας κατά τις οποίες τα πρόσωπα που θα κληθούν να εργαστούν ως ΥΑΛΕ και αναπληρωτές ΥΑΛΕ σε μια λιμενική εγκατάσταση πρέπει να διαθέτουν όλες τις απαιτούμενες γνώσεις όπως αυτές περιγράφονται στο Κεφ. 18.1 του Β΄ Μέρους του Κώδικα ISPS προς εκτέλεση των καθηκόντων και των ευθυνών που προβλέπονται στις διατάξεις του Κεφ. 17.2 του Α΄ Μέρους του Κώδικα ISPS.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε στελέχη ασφαλείας που επιθυμούν να ασχοληθούν με την ασφάλεια της ναυτιλιακής βιομηχανίας, Υπευθύνους Ασφαλείας Λιμενικών Εγκαταστάσεων που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους ή και να καλύψουν την απαίτηση του Κώδικα ISPS για επαναλαμβανόμενη εκπαίδευση, προσωπικό και μέλη της Διοίκησης Δημόσιων ή Ιδιωτικών φορέων Διαχείρισης Λιμενικών Εγκαταστάσεων, προσωπικό του Α/Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς σε προσωπικό και στελέχη ΙΕΠΥΑ που δραστηριοποιούνται ή επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην ασφάλεια Λιμενικών Εγκαταστάσεων.
Με την ολοκλήρωση της παρακολούθησης οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να εκπονήσουν Αξιολόγηση Ασφαλείας Λιμενικής Εγκατάστασης (ΑΑΛΕ), να αναπτύξουν, να εφαρμόσουν και να διατηρήσουν ένα Σχέδιο Ασφαλείας της Λιμενικής Εγκατάστασης (ΣΑΛΕ) και όλα αυτά να εκτελεστούν σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Κώδικα ISPS και άλλων σχετικών διατάξεων.
Μεθοδολογία εκπαίδευσης
Η εκπαίδευση για Υπεύθυνους Ασφάλειας Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ΥΑΛΕ), υλοποιείται όπως ορίζεται στο τμήμα A/2.1.8 και A/17.1 του κώδικα ISPS Code ή βοηθούς ΥΑΛΕ. Το σεμινάριο έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με το Model Course 3.21 του International Maritime Organization.
Η παρακολούθηση του προγράμματος υλοποιείται με τη μέθοδο της ασύγχρονης τηλεκατάρτισης και περιλαμβάνει παρουσιάσεις, ανάλυση μελετών περίπτωσης, προσομοιώσεις, ασκήσεις, προβολή videο, αξιολόγηση. Οι συμμετέχοντες υποστηρίζονται εξ ολοκλήρου online.
Το σεμινάριο υλοποιείται από το Κε.Δι.Βι.Μ.2 RAM COMPUTER, μέλος του δικτύου ΕΛΚΕΔΙΜ, που αποτελεί έναν εκπαιδευτικό οργανισμό με μεγάλη εμπειρία σε προγράμματα Δια Βίου μάθησης και κατάρτισης προσωπικού ιδιωτικής ασφάλειας.
Οι εκπαιδευτές του συγκεκριμένου προγράμματος είναι ειδικοί επιστήμονες στον χώρο της ασφάλειας, διαθέτουν πολύχρονη επαγγελματική εμπειρία, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, συγγραφικό έργο και πιστοποιήσεις ως εισηγητές-εκπαιδευτές από τον ΕΟΠΠΕΠ, το ΚΕΜΕΑ και άλλους φορείς.
-
1. Εισαγωγή
-
2. Πολιτική Ναυτιλιακής Ασφάλειας
-
3. Καθήκοντα Ασφαλείας
-
4. Αξιολόγηση Ασφαλείας Λιμενικής Εγκατάστασης
-
5. Εξοπλισμός Ασφαλείας
-
6. Σχέδιο Ασφαλείας Λιμενικής Εγκατάστασης
-
7. Προσδιορισμός, Αναγνώριση και Αντιμετώπιση Απειλών
-
8. Ενέργειες Ασφαλείας Λιμενικής Εγκατάστασης
-
9. Ετοιμότητα, Γυμνάσια και Ασκήσεις
-
10. Διοίκηση Ασφαλείας
-
11. Εκπαίδευση Ασφαλείας